Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Представљање књиге "Даље од краја света" новинара Мирка Бојића у суботу у библиотеци „Милутин Бојић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

23. 05. 2024.

Извор: УНС

Представљање књиге "Даље од краја света" новинара Мирка Бојића у суботу у библиотеци „Милутин Бојић“

У оквиру 1. Палилулског сајма књига, у летњој читаоници библиотеке „Милутин Бојић“ (Илије Гарашанина 5, Београд) у суботу, 25. маја, с почетком у 18 сати биће одржано представљање књиге репортажа новинара Мирка Бојића „Даље од краја света“.

О књизи ће говорити историчар уметности Зоја Бојић (ћерка Мирка Бојића) као и рецензенти, професор на Факултету политичких наука др Веселин Кљајић и писац, есејиста и доскорашњи уредник у Радио Београду 2 Радоман Кањевац.

На представљању књиге говориће и представници издавача, уредница у РТС издаваштву Биљана Бошњак Драгановић и директор Библиотеке „Милутин Бојић“ Јовица Кртинић.

Мирко Бојић (1932-2020) био је новинар, дописник, уредник и писац издавачке куће ,,Политика“. Био је члан Удружења новинара Србије (УНС).

Kњига у издању Библиотеке Милутин Бојић и РТС Издаваштва је избор његових репортажа из различитих крајева света објављиваних у „Политици“, „Илустрованој Политици“ и НИН-у у периоду од 1963. до 1998. године.

У првом тому књиге „Даље од краја света“ су репортаже из Африке, које отварају репортерски записи из Сахаре 1963. године, у којој се Мирко Бојић изгубио са двојицом сапутника.

Са афричког континента Бојић се отиснуо даље, па се у књизи могу прочитати репортаже о египатско-израелском рату и Блиском истоку.

Бојић је међу првим новинарима из овог дела света, који се нашао у Kини 1970. године, усред културне револуције. Kруну азијског дела књиге чине Бојићеви аналитички текстови о Индији.

У другом тому књиге „Даље од краја света“ су Бојићеве репортаже из удаљених крајева Совјетског Савеза.

Назив књиге - „Даље од краја света“ наслов је његове репортаже из 1976. године, где је описао боравак на санти леда на Арктику, удаљеној 1.000 километара од обале. У књизи су објављене и репортаже с америчког континента, са Kубе и из великог броја других земаља.

„Репортаже новинара и уредника Мирка Бојића представљају врхунски домет овог жанра, и то не само у нашим оквирима“, написао је у рецензији професор Веселин Кљајић.

Радован Поповић истакао је да су „ово  антологијске репортаже, мајсторски примери описа свакојаких догађања, али и лепоте живота и света који нас окружује“.

„Ово је књига о времену које више не постоји, писана стилом којим се,

нажалост, више не пише“, написао је Радоман Кањевац.

Књига Мирка Бојића на Сајму стаје 1.800 динара, а издавач је обезбедио додатни попуст свима који дођу на представљање књиге, када ће цена ће износити 1.500 динара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси