Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Две медаље за Ски секцију УНС-а на Светском првенству новинара скијаша у Казахстану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

12. 03. 2024.

Аутор: СЦИЈ Србија Извор: УНС

Две медаље за Ски секцију УНС-а на Светском првенству новинара скијаша у Казахстану

Српски новинарски скијашки тим освојио је две медаље на 69. Светском новинарском првенству, одржаном од 3. до 10. марта ове године у Казахстану, у орагнизацији Међународног клуба новинара скијаша “СЦИЈ”.

Фоторепортер Марко Ђурица у категорији сениора освојио је сребрну медаљу у велеслалому, а други је био и у комбинацији алпског и нордијског скијања. У Казахстану се на 69. Митингу новинара скијаша ове године окупило више од 120 новинара из 23 земље.

“Велики успех за нашу замљу и нове медаље, након прошлогодишњих првих медаља из Канадског скијашког центра Корнер Брук. Велеслаломска трка је била доста захтевна због леда и касног стартног броја када је стаза већ постала јако тешка за скијање. Срећан сам поготово кад се погледа каква је конкуренција била и из којих великих скијашких земаља долазе колеге”, објашњава Ђурица који је заједно са Мирком Милићевићем чинио српски тим.

Обојица су чланови Ски секције УНС-а.

Скијалиште Шимбулак налази се у непосредној близини Казахстанског највећег града Алматија и ушло је у Гинисову књигу рекорда за ноћно скијање на највећој висини. Највиша стаза сада је на 3200 метара, а скијалиште ће се још ширити па ће највиша стаза за неколико година бити на више од 4000 метара.

Казахстан има велике планове за развој целе мреже скијалишта што би се у будућности могло показати као велика предност јер многа европска скијалишта због климатских промена имају проблем са снегом, а Казахстан на својим високим планинама за сада нема тих проблема.

 

Испод самога скијалишта налази се још један Гинисов рекордер. Клизачки ринг Медеу је на највишој надморској висини на свету, 1691 м и са невероватних 10 500 квадратних метара ледене површине на којем се истовремено може клизати чак 3000 људи. Од 1972. Када је изграђен на њему је оборено 170 светских рекорда у брзом клизању. Медеу је данас не само омиљено место за рекреацију становника Алматија, него и прави мамац за туристе.

Туристима највише нуде своју номадску традицију. Тако на сваком кораку можете да предахнете у јурти – њиховом шатору-настамби, можете да јашете коње обучени у казачке ношње или да се поносно сликате са орлом.

Тренутно годишње Казахстан посети око 1 400 000 туриста, највише из Русије, затим из САД, Турске И Кине. Највећи адут им је невероватна пророда с необицним крајолицима, али и изврсна гастрономска понуда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси