Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Колико истрајност помаже у остварењу циљева?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

13. 06. 2023.

Аутор: Јулијана Палинкаш Извор: aurorasescape.blogspot.com

Колико истрајност помаже у остварењу циљева?

Као што сам већ напомињала, била сам ученица 48. генерације Новинарске школе Удружења новинара Србије, а у петак посетили су ме чланови Управног одбора УНС-а, да би ми уручили диплому.

Морам да признам да је сазнање за Новинарску школу дошло у правом моменту, баш кад сам мислила да су ми сва врата затворена

Ја већ јесам помињала да ми је било много тешко што нећу ићи на факултет, јер сам се од почетка четврте године Гимназије спремала, скроз се фокусирала на то. 

Ипак, након распитивања у студенској служби имала сам две опције: 

- Бити на буџету, имати дупле трошкове, заједничко путовање по Новом Саду. И да, породица би ми пружила пуну подршку, само да бих ја била срећна.

Осим што ја не бих са том опцијом била срећна. Компликовано је то, јер нисам сама. Ја сам део породице коју много волим и поштујем. Зато сам одабрала следећу опцију:

- Упис у Новинарску школу у Београду, која има опцију праћења предавања преко Зоом апликације.

Веровала сам да је новинарство за мене, пошто је та професија једноставно чучала у мени чекајући да је некако откријем. Захваљујем се Јелени Јанковић Чук, уредници и извршној директорки Бечејских дана што ме је увела у новинарске воде. 

Признајем, већ сам била узбуђена самом чињеницом што ћу моћи да пратим уживо предавања из своје собе, мада сам се очарала чињеницом да ће ми предавати новинари из великих редакција, са великим искуством. 

Ипак, чак и да предавачи нису ТВ лица, свакако бих била део 48. генерације Новинарске школе. 

Имала сам врло јасан циљ. Желела сам да се бавим тим послом, да постанем новинар. 

Знам да је позив новинара данас укаљан, али мислим да сам учила од правих поштених новинара, јер како можете прочитати на њиховој званичној страници, велика већина мисли да новинарство може позитивно да утиче на друштво,

Многи људи мисле да сам ја одустала тим што нисам отишла на факултет и што не размишљам о томе. За мене то није истина. Схватила  сам да Филозофски факултет тренутно није опција, али сам имала мотивацију, жељу за напретком и била сан истрајна да свој циљ остварим.

Успела сам, научила сам много тога, уживала, упознала дивне људе са којима ћу надам се одржати контакт.

Ево мало утиска са предвања:

Већина наших предавача се појављује на телевизији, на пример Бранко Веселиновић, који је деценију провео радећи на РТС, а сада га можемо видети на ТВ Инсајдер или рецимо Љубицу Гојгић можете видети у њеној ауторској емисији Прави угао на РТВ-у. Не могу све да их набројим, али учили смо и од Оље Радаковић, о лиду и насловном блоку, а ту су били и некадашњи ученици Новинарске школе који су сада уредници. 

Било би ружно набрајати их баш све пошто је свако на свој начин утицао да се професионално образујем, неке сам поменула чисто да бисте имали неку слику о школи, али ако сте заинтересовани, детаље о предавању можете наћи овде.

Уколико се одлучите за УНС-ову школу новинарства, детаљније ће вам све објаснити Драгана Бјелица, менаџерка Образовног центра, која је на неки начин за мене била разредни старешина, пошто је све време бринула о нама и нашем напретку.

Пратите своје снове, можда се изненадите као ја. 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

14.06.

2023.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 23:56

Честитке..

Честитам будућем (или већ садашњем) новинару Јулијани на оствареном сну и уласку у новинарске воде, доказујући својом упорношћу да препреке не постоје уколико су жеља и мотивација довољно јаки на путу до циља.
Младој колегиници желим плодоносан и дуговечан рад у професији коју је одабрала за животни позив, и верујем да ће бити посвећена послу који узима али и дарује - пре свега, личним задовољством када написима постигне жељени ефекат.
Похвала иде и на адресу чланова УНС-а који су са Јулијаном поделили срећан тренутак озваничења успешног окончања Новинарске школе, коју организује ово сталешко удружење.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси