Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  На Дан државности заборављен Димитрије Давидовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

16. 02. 2009.

На Дан државности заборављен Димитрије Давидовић


Док је пажња целокупне јавности, медија и државног протокола, поводом Дана државности Србије била усмерена на централну свечаност у Орашцу, на месту где је 1804. године започела Буна против Дахија (1804), споменик Димитрију Давидовићу, писцу првог државног правног акта Србије, Сретењског устава (1835), који је постављен поред Дунава на Земунском кеју у близини његове родне куће, остао је заборављен и пуст у снежној вејавици.

Димитрије Давидовић, коме се одаје признање да је „отац српске штампе“ , да је посебно заслужан за просвећивање политичког, јавног и друштвеног живота у Милошевој Србији, рођен пре 220. година у Земуну, симбол је цивилизаторске улоге ретких образованих људи у тадашњој Србији, и, још у тим временима, симбол приближавања Србије Европи.

У данашњој снежној измаглици Давидовићева историјска улога и његов допринос су се изгубили а препознавање, боље рећи сусретање са његовим значајем је по ко зна који пут одложено за нека друга времена – у којима ће бити мање измаглица, вејавица, а више просвећености и светлости.

Драган Стојковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси