Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

22. 10. 2014.

Слово по слово

У доскора познатој нишкој штампарији „Просвета“, дежурни новинари дневника „Народне новине“ годинама су у старој слагачници у све три смене виђали старог словослагача чика Лазу, који је непогрешиво из сандука са оловним словима ручно слагао калупе са текстовима разних књига и издања.

Текстови нишког дневног листа припремани су за штампу у суседној просторији нешто савременијим начином, тако што су их прекуцавале дактилографкиње, затим прегледали лектори и коректори да би се исправиле грешке и онда су их по скицама техничког уредника на странице лепили такозвани „преламачи“.

Чика Лазу су често позивали на ноћну кафицу и он би радо долазио. Овлаш је крајичком ока загледао „преломљене“ странице новина и непогрешиво уочавао језичке и друге грешке које су промакле лекторима и коректорима.

Упитан како он, као обичан штампарски словослагач, тако толико познаје језик и правопис, чика Лаза је одговорио:

„Е, децо моја, све ове године проведене у штампарији сам читао и слагао, слово по слово, толико књига и уџбеника колико ви немате косе на глави. Тако сам научио и језик и правопис боље од вас. Него боље ћутите, кувајте ми што чешће кафу и исправљајте ове грешке које вам ја „ловим“ чак и у насловима, како се ујутру не бисте брукали пред читаоцима!“

Прибележио: Милорад Додеровић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама. Поделите са нама Ваше вицкасте успомене. Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на varsenic7@gmail.com 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси