Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Човек опасних намера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

17. 09. 2014.

Човек опасних намера

Последњи јавни наступ Предраг Милојевић (1901-1999) имао је у Берлину приликом велике прославе 90. годишњице Удружења иностраних дописника.

Удружење је 1996. године позвало као специјалног госта новинара “Политике”, дугогодишњег дописника из Немачке у време Хителеровог успона и освајања власти.

Представљен је као последњи преживели саговорник Фиреров, којег је октобра 1930. интервјуисао, што је једини интервју који је овај икад дао неком новинару.

На посебној конференцији, у присуству многобројних новинара и гостију, Милојевића су упитали какав је утисак на њега оставио Хитлер?

Наш деведесетпетогодишњак је започео:

„Хитлер је био љубазан и оставио је на мене пријатан утисак!“

Уследили су бурни протести у сали: како то говори о човеку који је изазвао светски рат и смрт милиона људи?

Милојевић је прибрано наставио:

„Господо, питали сте ме за први утисак, а ја сам интервју с вођом мале и потцењене странке завршио упозорењем да је реч о човеку опасних намера! Шест година касније најурен сам из Немачке под претњом смрти!“

Тад је уследио аплауз.

Свом друштву, с којим се редовно састајао у “Мадери”, Милојевић је често говорио:

„Мора бити да је 'Политика' била много храбра кад је објавила моје виђење Хитлера!“

На основу текста Милана Влајчића “Предраг Милојевић о Хитлеру”, објављеном 5. октобра 2009. године у “Блицу” и текста “Тако је прогањан највећи новинар”, објављеном у књизи Добривоја - Боби Јанковића “Шта каже Мадера”, приредила В. А.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама. Поделите са нама Ваше вицкасте успомене. Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси