Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

18. 04. 2011.

Од уста до уста

Седамдесетих година прошлог века у време “Зеленог плана” задеси се у неком шумадијском селу у локалној кафани Раденко Станић београдски и златиборски боем, новинар, писац и публициста.

Решио је да мало поседи убијајући време у бирцузу док остатак екипе, која је по задатку обилазила села не би ли упознала сељаке с новом политиком државе према селу и пољопривреди, привршава обавезе за тај дан.

Утом угледа старину инвалида у једну ногу како седи са штапом поред кафанског стола.

Раденко је много тога могао у животу, али да ћути и гледа у плафон никако. Заподене тако причу са чичом из кафане испитујући га како је повредио ногу.

Причљив човек развезао о рату, речју и гестовима сведочећи како су “они” њих напали оданде, па одавде, с оног ћувика из заседе!

Осети Раденко да је прича “месната” и да би добродошла многим дневним и другим издањима новина па “исука” оловку и вазда спремно блокче и поче да записује детаље распитујући се колико је њих било, а колико непријатеља, како су били наоружани, одакле су нападали и тако редом.

Када је исписао повише страница и проценио да је из приповедача исцедио “све сокове” , онако да зачини и нађе везу са “Зеленим планом”, приупита старину како сада живи, да ли му пензија достиже за достојан живот борца.

- Ма јок, мајку им њи'ову бандитску, каква пензија, дођоше ови њи'ови и нама четницима ништа не дадоше - искрено одговори старина, а Раденко у делићу секунде схвати да има фантастичну причу коју ће у то доба идеолошког чистунства и једне истине моћи да публикује само “од уста до уста”!

Записала Гордана Ковић, новинар уредник у “Пољоиндустрији“ од 1988. до 1998.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси