Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Мир Јам - ни прескромна, ни нескромна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

01. 04. 2011.

Мир Јам - ни прескромна, ни нескромна

Милица Јаковљевић Мир Јам, која је најширој јавности позната као аутор сентименталних романа попут "Рањеног орла", била је у време између два светска рата међу ретким новинаркама.

 

Потицала је из угледне чиновничке породице, а њен брат Стеван Јаковљевић био је академик, публициста и аутор чувене "Српске трилогије" а након Другог светског рата и председник Друштва књижевника Србије.

Највећи новинарски траг оставила је у листу "Недељне илустрације" који је малтене у потпуности испуњавала својим репортажама и путописима, а била је и вероватно прва "драга Савета" која је својим читаоцима помагала да се разаберу у љубавним и брачним јадима.

У својим текстовима је прва у Србији објављивала фотографије "обичних смртника" што је у оно доба била велика новина, будући да су се у штампи углавном налазиле фотографије Краља и чланове његове породице, министара и политичара, као и првих филмских звезди.

За Мир Јам коју су Београђани упамтили као екстравагантну Даму с пелерином, у новинарским и књижевним круговима говорило се не без зависти, да не добија плату већ да сваког првог у месецу дође до власника Стојадиновића, овај отвори фиоку са парама и каже јој да узме колико год хоће.

Та анегдота је као и свака, помало романсирана али је истинита, о чему је сведочио њен бивши уредник Костић:

- Сваког првог у месецу добијала је бланко чек, суму је одређивала и уписивала сама. Није била нескромна, али ни прескромна.

Очигледно је знала своју реалну вредност.

Анегдоту записао новинар из Новог Сада проф. Владимир Баровић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси