Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Плаћенији од Хемингвеја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

20. 05. 2011.

Плаћенији од Хемингвеја

Вечити бунтовник Драгослав Васић, смењен са места дежурног уредника Танјуга 1994. године због свог нескривеног опозиционог и антирежимског става, на суду је успео да “истера правду” и добије пресуду у своју корист.

Међутим, у Танјугу се нико од надлежних није усуђивао да га врати у Деск, имајући у виду да је дотични непредвидив и генетски “антипротиван”, као и његов земљак Радоје Домановић, и да је још као студент патентирао пасивни отпор полицији који је касније обилато користио Војислав Шешељ у Скупштини.

Наиме, Васић је у првој половини седамдесетих година прошлог века после безазлене свађе са гардеробером у једној кафани који је због тога позвао полицију, лежећи на тротоару одбијао да добровољно пође с органима власти, приморавајући полицајце да га носе на преваспитавање.

Васић је тако био на “белом хлебу” - уредно је долазио на посао у Унутрашњо – политичку редакцију, где је распоређен с једином обавезом - да не пише!

У наступима новинарског сврабежа Васић је пар пута годишње настављао с истеривањем правде и писао протесна писма обраћајући се “такозваном директору” и “самозваном Колегијуму”, захтевајући да се поштује одлука суда и да буде враћен на место дежурног уредника.

У том периоду је зарадио и надимак “Хемингвеј” којим га је частио млађи колега Давор Лукач.

- Ти си бре, Васићу, чак плаћенији од Хемингвеја по тексту, јер за две - три шлајфне писама годишње добијаш 12 плата, што је знатно више од хонорара америчког колеге и писца, закључио је Лукач одајући Васићу колегијално признање.

Анегдоту забележио новинар ФоНета Давор Лукач 


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке.
Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси