Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Слободан Рељић – „Буквар медијске писмености“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

12. 10. 2018.

Извор: УНС

Слободан Рељић – „Буквар медијске писмености“

Некадашњи главни и одговорни уредник НИН-а др Слободан Рељић објавио је књигу „Буквар медијске писмености - како проживети живот у доба 'екраноида'“.

„Може се рећи да је информација постала тако моћна да 'ствара свој интерни универзум'. Али последице тога нису ширење слободе медија и јачање независности новинара, него монополи о којима се доскора није могло ни сањати. У одбрани од Гугла и нових медија - историја не може помоћи. Закорачили смо у непознато. С друге стране, ми данас немамо организацију која би била с нама. Држава и код нас приватно власништво над медијима јавно и бестидно проглашава недодирљивим“, пише Слободан Рељић.

Он истиче да „отпор може да почне само од појединца који не жели да пристане на ту врсту  понижавања“.

„Зато је време за нову писменост. Она се зове медијска писменост. Да би разумевао природу света у коме се нашао, човек мора да крене од медија. Ваља се описменити за читање логике медија и логике стварања поруке, да не бисмо били робови порука и информационих паукових мрежа“, каже Рељић.

Он додаје да нас „Буквар медијске писмености“ суочава и са питањем „колико је данас остало од те некад високоуважаване професије и високорангираних новинарских институција за које се тврдило да без њих демократско друштво не може и које су имале за циљ, пре свега, заштиту друштвеног добра“.

Слободан Рељић је био главни и одговрни уредник НИН-а од 2002. до 2009. године.

Данас је професор социологије на Учитељском факултету у Београду. Издавачи књиге Буквар медијске писмености -  како проживети живот у доба „екраноида“ су Академска књига, Нови Сад и Учитељски факултет у Београду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси