Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  „Путник без пртљага“, прва од четири књиге Синише Ружичића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

15. 03. 2022.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

„Путник без пртљага“, прва од четири књиге Синише Ружичића

Некадашњи уредник и новинар „Политике експрес“ Синиша Ружичић објавио је књигу „Путник без пртљага“ коју чине аутобиографске приче.

Удружењу новинара Србије, чији је члан, поклонио је своју књигу и испричао како се као млади спортиста отиснуо у свет, испрва радио у Енглеској као фабрички радник, а затим 1970. године стигао у Њујорк, без пртљага, са 50 долара у џепу .

„Играо сам фудбал и студирао у Америци,  у Њујорку, на Колумбија универзитету и Сити колеџу. Добио сам две стипендије као спортиста, упоредо сам и радио. Живео сам у студентском дому у Њујорку где је било 500 студената из 94 земље, где сам организовао спортски живот за све његове станаре. Када је 1974. године прослављано 50 година постојања Интернационалне куће обратио сам се у име студената скупу од  100 представника највећих америчких компанија. Један од говорника био је чувени банкар Дејвид Рокфелер који је, пошто је чуо шта сам говорио, рекао да сам рођени политичар. Цео живот сам бежао од политике. Интересовао ме спорт и струка којом сам се бавио“, испричао је за УНС Ружичић.

Како каже, два месеца путовао је Америком и обишао 39 држава и део приче са пропутовања је у књизи.

„Целог живота сам волео и желео да будем спортски новинар. Био сам 20 година новинар и уредник спортске рубрике `Политике експрес`, а десет година новинар спољнополитичке рубрике. Објавио сам 45 интервјуа са амбасадорима из свих крајева света који су службом били у Београду“, каже Ружичић.

Овај новинар у пензији објавио је у 2022. години књигу  „Спортски коктел“, а ускоро треба да изађе књига „Фудбал на низбрдици“.

„При крају сам писања четврте књиге која се зове `Свет у огледалу`, а уследиће и књига `Разговори са амбасадорима`“, рекао је за УНС Ружичић.

Ружичић се у разговору о својим књигама осврнуо на „Политику експрес“ и за ове новине рекао да су у његово време биле једне од водећих у бившој Југославији и да су те новине гајиле „најмодернију врсту новинарства коју сам студирао у Америци, па сам се врло лако прилагодио том писању“.

„Експрес је био расадник изванредних новинара и са великим поносом истичем да сам био новинар `Експрес политике`. Радио сам поред чувеног новинара Стојана Протића, бившег члана прес комитета Међународне фудбалске федерације, који је несебично делио своје професионалне квалитете са млађим колегама. Говорио је четири страна језика. Затим, радио сам са Антонијем Ђурићем, Стеваном Шевићем, Браниславом  Ракићем...“, прича Ружичић.

У предговору књиге „Путник без пртљага“ о првом сусрету са Ружичићем пише професор Јово Тошевски и присећа се Енглеске, где су обојица, стицајем околности, радили у фабрикама. Професор Тошевски пише да је вредност књиге, поред ерудиције писца, у томе што описује, данашњим генерацијама мало познато, историјско раздобље у којем је све било до непрепознатљивости различито од данашњице.

„Бројне су поуке које се могу извући из компарације са технолошким лакоћама данашњег времена, у којем је све туђе до те мере да је популација натерана да се више бави бројкама него емоцијама и сопственим снагама. Срећом, наш мозак то још увек препознаје као аномалију и надајмо се да ће тако и остати“, написао је Тошевски у предговору под називом „Пример младима“.

Синиша Ружичић је рођен у Београду, у улици Пролетерских бригада. Пише да је то било у првој половини 20. века. Од раног детињства био је члан ОФК Београд. Био је и члан пионирске шаховске репрезентације Београда. Тим љубавима, фудбалом и шахом,  опчињен је и данас.

Двадесет две године био је директор фудбалске школе Карађорђе у Београду.  Тридесет година био је новинар и уредник спортске рубрике и новинар спољнополитичке рубрике „Политике експрес“.

Добитник је Награде за животно дело Удружења спортских новинара Србије.

Књигу "Путник без пртљага" објавила је Чигоја штампа.

ISBN 978-86-531-06775-1 (ЧШ)

COBISS.SR-ID 41840905

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси