Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Један од фитиља на бурету балканског барута“: Председник УНС-а о извештавању западних медија о Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2024.

Аутор: Косово онлајн Извор: Косово онлајн

„Један од фитиља на бурету балканског барута“: Председник УНС-а о извештавању западних медија о Косову

Недавно извештавање британског Телеграфа о Косову је заправо један од фитиља на бурету балканског барута, истиче председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић за Косово онлајн и додаје да су поруке појединих западних медија једна врста одустајања од дијалога и препуштања ситуације сили и спољној политици.

„Наше искуство говори да је суштински важно како нас виде, представљају, насликају и обликују западни медији пред својим политичарима и својом јавношћу. Те слике које су одавде отишле су суштински одредиле нашу судбину, системе у којима живимо и у великој мери, трасирале будућност овог простора. Од слика које су послали, извештаја, текстова које су одавде написали, зависиле су судбине милиона и нажалост, то је у протеклих неколико деценија за нас углавном негативно и испоставило се у многим случајевима трагично. Испоставило се да су фалсификоване и лажне вести биле довољне да се веч закачене бомбе на бомбардерима проспу по нама и да нам живот изгледа потпуно другачије“, каже Ракочевић.

Како наводи, данас су сви појединци постали медији, а могућност конзумирања слика и медијских садржаја достигла је невероватан ниво, па је стога јако важно како се у медијима представља овај простор и слободе појединаца и група.

„Јер комплетне ове несреће су почеле као борба за људска права, као немогућност договора и као отворена могућност да буде неке силе. У суштини, ствари су такве да највећи број западних медија прати шта жели њихово министарство иностраних послова и врло често ћете чути од наших колега дописника ‘Париз, Лондон, Вашингтон, Москва су ми наручили ово'“, сматра наш саговорник.

Упркос примерима попут недавног извештавања британског Телеграфа, Ракочевић поручује да никада не треба заборавити ни оне друге новинаре који су видели ситуацију на терену и послали своју истину.

„Једног смо таквог срели и ових дана, који је студиозно проучавао рецимо Рачак, тако да када то гледамо, гледамо тог човека и гледамо извештавање Телеграфа, ми дођемо до оне позиције у којој кажемо ‘то није извештавање’. Особа у панциру у брдима на северу Косова је злослутни гласник несреће, немојте веровати у њену истину, не дајте јој да на такав начин представља слику о нама, пружите јој другу слику. Њој нико не може да забрани, нити треба да јој забрани да говори, али тај њен говор је заправо један од фитиља на бурету балканског барута“, каже председник УНС-а.

Додаје да је улога новинара у свему томе да не одступно бране истину и да на тој истини инсистирају.

„Или, можда још важније, да живимо у срцу те истине, да увек и увек гледамо другу страну и да увек и увек пуштамо светињу дијалога у наш живот, у наш јавни простор, у професију. Јер оног тренутка кад нестане дијалога нестаје и ова професија. А поруке западних медија и извештавање западних медија су заправо биле једна врста одустајања од дијалога и препуштања ситуације бомби, сили и спољној политици“, закључује Ракочевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси